Värnamo- marknadsstaden

Det som Värnamo troligtvis är mest känt för, är alla marknader som år efter år äger rum. Staden kallas gärna “marknadsstaden”, eftersom man ända sedan järnåldern har anordnat många olika typer av marknader.

Till en början var marknaderna inte speciellt stora och få människor visste om att marknaden ens fanns. Idag ser det betydligt annorlunda ut och människor från många olika delar av landet besöker Värnamo för att ha en chans att gå runt och se om man får med sig några fantastiska prylar hem.

Varnamo-marknad-1925Marknaderna var stora händelser för lokalinvånarna och ett flertal olika marknader sattes upp årligen. Från år 1640 och framåt bestämdes det dock att det enbart skulle få finnas 3 större marknader, istället för många små
och olika. Det var till och med så pass att marknaderna fick egna namn, som Heligtorsdag, Korsmässan och Knutsmässan.

Marknaderna som äger rum i Värnamo är minst lika populära nu som de var förr. Många ser dessa marknader som stora högtider och är en väldigt viktig del av stadens historia.

För den som vill besöka någon av marknaderna i Värnamo, arrangeras dessa cirka 10 gånger om året. Vill man kan man även kika runt i andra delar av kommunen, där det också brukar finnas möjlighet att gå på marknad och kika i det olika stånden. Att det finns flera olika tillfällen för en och samma marknad, beror på att marknadsdagarna har fått olika typer av teman. Ibland riktar sig fokus på mat och dryck och ibland är det istället saker för barn som ligger högst upp på listen, t.ex. musik eller roliga karuseller.

Sverige har många fina platser att besöka året runt. Iställer för att lägga pengarna på en veckas solsemester utomlands, kan man utforska delar av Sverige som man inte tidigare har besökt. Värnamo erbjuder mängder med roliga aktiviteter för stora och små.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *