Värnamo- marknadsstaden

Det som Värnamo troligtvis är mest känt för, är alla marknader som år efter år äger rum. Staden kallas gärna “marknadsstaden”, eftersom man ända sedan järnåldern har anordnat många olika typer av marknader.

Till en början var marknaderna inte speciellt stora och få människor visste om att marknaden ens fanns. Idag ser det betydligt annorlunda ut och människor från många olika delar av landet besöker Värnamo för att ha en chans att gå runt och se om man får med sig några fantastiska prylar hem.

Varnamo-marknad-1925Marknaderna var stora händelser för lokalinvånarna och ett flertal olika marknader sattes upp årligen. Från år 1640 och framåt bestämdes det dock att det enbart skulle få finnas 3 större marknader, istället för många små
och olika. Det var till och med så pass att marknaderna fick egna namn, som Heligtorsdag, Korsmässan och Knutsmässan.

Marknaderna som äger rum i Värnamo är minst lika populära nu som de var förr. Många ser dessa marknader som stora högtider och är en väldigt viktig del av stadens historia.

För den som vill besöka någon av marknaderna i Värnamo, arrangeras dessa cirka 10 gånger om året. Vill man kan man även kika runt i andra delar av kommunen, där det också brukar finnas möjlighet att gå på marknad och kika i det olika stånden. Att det finns flera olika tillfällen för en och samma marknad, beror på att marknadsdagarna har fått olika typer av teman. Ibland riktar sig fokus på mat och dryck och ibland är det istället saker för barn som ligger högst upp på listen, t.ex. musik eller roliga karuseller.

Sverige har många fina platser att besöka året runt. Iställer för att lägga pengarna på en veckas solsemester utomlands, kan man utforska delar av Sverige som man inte tidigare har besökt. Värnamo erbjuder mängder med roliga aktiviteter för stora och små.

Påskmarknaden

Värnamos påskmarknad, även kallad Marsmötet, är en av kommunes första stora marknad som hålls varje år och hit kommer runt 110 knallar för att sälja sina hantverk. Marsmötet hålls mitt i city och du kan här bland annat finna vackra hantverk, kläder, leksaker och välsmakande delikateser.

Utöver marknaden finns här även ett tivoli som är ett uppskattat inslag för både stora och små barn. Påskmarknaden i Värnamo är en mycket välbesökt marknad som lämpar sig för hela familjen.

Värnamo Karnevalen

Värnamos vårkarneval är den absolut största familjefesten i kommunen. Här samlas olika föreningar under dagen för att visa upp sitt utbud. Även sång och musik framförs flitigt av kummunens lokala band och inbjudna artister och dagen avlutas alltid med ett karnevaltåg genom centrala Värnamo. Karnevalen brukar locka till sig mellan 10 – 20 tusen besökare varje år och räknas som en av Värnamos mest eftertrakade evenmang.

Slåttalördagen

Slåttalördagen är Värnamos största och mest välbesökta sommarmarknad och brukar hållas i slutet av Juli. Hit tar sig runt 110 knallar för sälja olika hantverk, smycken, godis, delikatesser och mat. Under denna populära sommarmarknad brukar även citybutikerna flytta ut en del av sin försäljning på gatan.

Sedan 2016 komplettrades även marknaden med en högst uppskattad loppis på Flanaden. Slåttalördagen är en av de mest populära marknadena i Värnamo och lämpar sig för både familjer och vänner.

Värnamodagarna

Värnamodagarna är en uppskattad stadsfest som äger rum i slutet av augusti varje år. Här fylls gatorna och torgen med underhållande evenemang och aktiviter, och festen pågår i hela 6 dagar.

Friveckolördag

Under hösten räknas Friveckolördag som en av Värnamos större marknader. Med denna marknad fylls staden av aktiviteter hela dagen och från Storgatsbacken och ner mot Åbron kan du bland annat finna marknadsknallar, hantberksmarknaden, tivoli och dans. Dessutom har butikerna i dessa områden längre öppettider än vanligt.

Under Friveckolördagen är det hantverket som står i fokus och du kommer därför här kunna finna allt från glasblåsare, träsnidare till hemmagjord mamerlad, godis, delikateser, drycker och mycket mer.

Värnamos julmarknad

Julmarknad i Värnamo

Inför jul kan du besöka Värnamos mysiga julmarknader som arragneras runt om i kommunen. Den största, och mest eftertraktade, är dock julmarknaden i Apladalen. Apladalen är 22 hektar stor naturpark som ligger mitt i hjärtat av Värnamo och som bjder in till en tidlös miljö.

Apladalens magiska julmarknad bjuder både vuxna och barn på något alldeles extra. Här samlas marknadsknallar från hela landet för att sälja sina hantverk. Dessutom bjuds det på ponnyrdining och lotterier och under dagen kan man även passa på att hälsa på tomten själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *