Teater i Värnamo

I Värnamo ligger kulturcentret Cupolen som anordnar många kulturella aktiviteter och föreställningar. På Järnvägsgatan 3 i Värnamo hittar du Kulturhuset som erbjuder alltifrån stå-uppkomik till teaterföreställningar. Till exempel kommer komikern Thomas Petersson till Kulturhuset i april. Ulf Starks succébok “Diktatorn” gestaltas också i mars i form av en musikal där Teateri är producent och Wilde Moberg och Philip Lithner står för skådespeleriet och musiken.

Gislaved-Värnamo Teaterförening är en aktör som arrangerar många av dessa aktiviteter runt om i Värnamo, både på Culturen, på Kulturskolan och andra platser som till exempel Hotel Tre Liljor. Teaterföreningen samarbSergels_torg_1968etar med Riksteatern, vilket gör att flera rikstäckande turnéer med statligt stöd kommer till Värnamo och detta gör det möjligt att se riktigt bra föreställningar till ett behagligt pris.

En av pjäserna som går under våren 2017 är Özz Nûjens enmansföreställning Rikard III. Özz, som är känd som ståuppkomiker och även har varit programledare och deltagare i många tv-program, har under senaste åren fokuserat mycket på teatern. Det är inte första gången han ger sig på William Shakespeare för den som tror det. På Upsala stadsteater hade han rollen som Puck i den klassiska pjäsen “En midsommarnattsdröm”. I det historiska dramat om Rikard III får man följa Hertigen av Gloucester som är en maktgalen, bitter och manipulativ man som förefaller mycket attraktiv för kvinnorna och männen runt omkring honom. En korrupt man i en pjäs som är både blodig och intrigfull, men med Özz i samtliga roller kan man förvänta sig att blir road.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders kabaréföreställning “Fäboland” har också passerat Värnamo. Härnösandsbördiga Parkman har studerat folkmusik vid Malungs folkhögskola och Kungliga Musikaliska Akademi i Stockholm och blandar musik, humor och feminism i denna föreställning som handlar om vänskap, om överlevnad och beskrivs som en slags “Thelma & Louise” i allmogestil, och med ett antinationalistiskt budskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *