Sport i Värnamo

24 oktober år 2010 stod det klart att IFK Värnamo fick en plats i Superettan året därpå, när de hamnade högst upp i Division 1 före Qviding FIF och IF Sylvia. Sedan dess har laget hållit sig kvar i Superettan, som är svensk fotbolls näst högsta division och ligger över Division 1 men under Allsvenskan. För den som är fotbollsintresserad finns det alltså goda chanser att se kvalitativ fotboll i Värnamo. IFK Värnamo spelar på Finnvedsvallen som är en av Sveriges 50 största stadium med plats för 5000 personer, varav 3000 sittande. I skrivande stund är Chistian Järdler tränare för laget som grundades redan 1912. Finnvedsvallen byggdes i början1024px-Hammarby_IF_-_IFK_Värnamo_April_2013_22 av 1980-talet och är anpassat både för fotboll och friidrott.

Från klubben har flera landslagsspelare kommit, bland annat Jonas Thern, som var fotbollsproffs i bland annat Portugal, Italien och Skottland och spelade i landslaget under ett tiotal år och fanns med i den legendariska truppen som tog VM-brons i Atlanta 1994. Under denna turnering var Jonas Thern dessutom lagkapten för Sverige. År 1989 blev han tilldelad Guldbollen och 1994 blev han tilldelad bragdguldet tillsammans med lagkamraterna i det svenska landslaget. Jonas Thern har också under flera perioder hoppat in som tränare för IFK Värnamo och hjälpte till att IFK Värnamo avancerade till Superettan 2010. Han är också sedan juli 2016 scout åt det svenska landslaget och jobbar som expertkommentator och gymnasielärare.

Med kapacitet för många åskådare och möjlighet till att anordna friidrottstävlingar har svenska mästerskapen i friidrott anordnats ett flertal gånger i Värnamo. Senaste gången var under 19 och 20 juli år 2008 då SM-tävlingarna i mångkamp kördes på Finnvedsvallen i denna 113:e årgång av svenska mästerskapen i friidrott. I tiokampen vann Björn Barrefors från Hammarby IF före Daniel Almgren och Samuel Lindén och i sjukamp vann Jessica Samuelson från Hässelby SK före Jennie Hurkmans och Josefin Svensson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *